Anyone know why it does this? - Router Forums
 1Likes
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 18 (permalink) Old 05-28-2019, 02:34 PM Thread Starter
Registered User
 
Join Date: Apr 2019
Country: United States
First Name: Jeff
Posts: 118
 
Default Anyone know why it does this?

Using grble controller 3.61 because I can't get xp to install any java.
Board is level the lines are me sending cutter around/ back and forth. 60 degree .25 vcarve at .15 depth. It starts correctly then just k3ps going deeper?????
On the left it carved garden first ,then cut deep. The lower right small one was last one.it started at the apostrophe s, then a, then fairy garden.
The z axis numbers kept going higher each time it started a letter. Up to 147 with a low I think of 70ish.
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	IMG_20190528_141905.jpg
Views:	58
Size:	693.6 KB
ID:	370107  


Last edited by jeffp60; 05-28-2019 at 03:00 PM.
jeffp60 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 18 (permalink) Old 05-28-2019, 04:39 PM
Registered User
 
OCEdesigns's Avatar
 
Join Date: Jan 2019
Country: United States
First Name: Chad
Posts: 736
 
Default

Have you checked your G-Code? How are you setting your Z zero?

CNC Shark HD4 Extended. Water cooled Spindle. VCarve Pro 10
Maker of many chips!
OCEdesigns is offline  
post #3 of 18 (permalink) Old 05-28-2019, 04:46 PM Thread Starter
Registered User
 
Join Date: Apr 2019
Country: United States
First Name: Jeff
Posts: 118
 
Default

I think never mind. Looks like my t but might be loose.
jeffp60 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #4 of 18 (permalink) Old 05-30-2019, 08:13 PM Thread Starter
Registered User
 
Join Date: Apr 2019
Country: United States
First Name: Jeff
Posts: 118
 
Default

Man, what a pain. T nut worked loose and of course not where I could fit my hand in. Dismantled z and x, rebuilt z . because it never ends,my lead connection kept letting go.(rubber tube) couldn't get the clamp tight enough for some reason. Then for same unknown reason it worked.
NOW, I noticed that the bit drags about an 1/8 maybe even 1/16 inch before z lifts .WTF? I run $h, move to project zero, reset zero,run file. Bit heads for first point and a moment later the z goes up. What / where should I start to look? Am I too close to top? Thinner paper for a spacer?
Table is level now. I was off .008 across x axis.
jeffp60 is offline  
post #5 of 18 (permalink) Old 05-31-2019, 12:37 AM
Registered User
 
BalloonEngineer's Avatar
 
Join Date: Mar 2009
Country: United States
First Name: Richard
Posts: 276
 
Default

Is this a Bob’s CNC ? In the Bob’s Facebook Group there are lots of Z-axis issues discussed. You might find suggestions there.

If it is a different machine, please post some pictures.

Tubular latex pressure vessel configuration engineer
BalloonEngineer is online now  
post #6 of 18 (permalink) Old 05-31-2019, 10:16 AM Thread Starter
Registered User
 
Join Date: Apr 2019
Country: United States
First Name: Jeff
Posts: 118
 
Default

No, its homebuilt. Don't think it will show up in pic.
jeffp60 is offline  
post #7 of 18 (permalink) Old 05-31-2019, 06:40 PM
Forum Contributor
 
MEBCWD's Avatar
 
Join Date: Jan 2012
Country: United States
First Name: Mike
Posts: 3,026
 
Default

Might have to do with the post processor you are using. Could also be something in your design file.

What design software are you trying to use now?

Richard this is a picture of Jeff's CNC. It is a DIY sliding table CNC built using drawer slides.
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	IMG_20190503_103830.jpg
Views:	20
Size:	956.2 KB
ID:	370239  


Mike
Your BRAIN Is The Most Important Power Tool In Your Shop. Turn It On Before You Turn On Any Other Power Tool.
A Disability Is Only A Disability If You Let It Be One
MEBCWD is online now  
post #8 of 18 (permalink) Old 06-01-2019, 07:58 PM Thread Starter
Registered User
 
Join Date: Apr 2019
Country: United States
First Name: Jeff
Posts: 118
 
Default

Ever have one of those days you just know its not a good day to sharpen knives or clean weapons? Been that kinda week. Surprisingly , I just switched to writing paper as a gauge instead of the paper from 2 sided tape. Seemed to fix scratch at start up
jeffp60 is offline  
post #9 of 18 (permalink) Old 06-01-2019, 09:03 PM
Forum Contributor
 
MEBCWD's Avatar
 
Join Date: Jan 2012
Country: United States
First Name: Mike
Posts: 3,026
 
Default

Actually that first move is probably a rapid move so if it is not lifting up before the move it might have something to do with your safe Z setting.

Mike
Your BRAIN Is The Most Important Power Tool In Your Shop. Turn It On Before You Turn On Any Other Power Tool.
A Disability Is Only A Disability If You Let It Be One
MEBCWD is online now  
post #10 of 18 (permalink) Old 06-03-2019, 01:59 PM Thread Starter
Registered User
 
Join Date: Apr 2019
Country: United States
First Name: Jeff
Posts: 118
 
Default

Mike safe z is .25
MEBCWD likes this.
jeffp60 is offline  
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Router Forums forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in











Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome