PC plunge router depth gauge problem - Router Forums
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 6 (permalink) Old 01-26-2010, 07:07 PM Thread Starter
Registered User
 
Join Date: Jan 2010
Country: United States
First Name: Bill
Posts: 2
 
Default PC plunge router depth gauge problem

I have a porter Cable 893PKR 2 1/4 Hp router with a plunge and fixed base. I am haveing a problem with the depth gauge. It is a round rod and the depth sitting thingy keeps comming loose and falling off. I think it should have had a flat spot to tighten on. I am wondering if others had the same problem and what have they done to solve the problem?
codgerbill is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 6 (permalink) Old 03-20-2010, 07:45 PM
Registered User
 
dutchman 46's Avatar
 
Join Date: May 2007
Country: United States
First Name: Howard
Posts: 2,825
 
Default

Hello Bill; I don't know anything about that router, If there is room between the router base,and the screw holder, is there room for a small spring,(like a carburetor adjustment), and o-rings on the outside of each end of the spring. That may solve Your screw movement. Solve a problem, and not have extra monkey business with the adjusting?

John 3:16

Please fill out your profile, It helps us to know you better
dutchman 46 is offline  
post #3 of 6 (permalink) Old 03-20-2010, 09:04 PM
Forum Contributor
 
Join Date: Jun 2009
Country: United States
First Name: John
Posts: 3,046
 
Default

Quote:
Originally Posted by codgerbill View Post
I have a porter Cable 893PKR 2 1/4 Hp router with a plunge and fixed base. I am haveing a problem with the depth gauge. It is a round rod and the depth sitting thingy keeps comming loose and falling off. I think it should have had a flat spot to tighten on. I am wondering if others had the same problem and what have they done to solve the problem?
Hi Bill - Welcome to the forum
Are you talking about the turret or the depth rod? I don't think there is a flat on the depth rod, there is a compression spring according to the parts list. The turret is just held down with a screw but does have a detent ball. There is a thumbscrew to tighten the rod isn't there?

John Schaben

The problem with experience is I usually get it immediately after I need it.
jschaben is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #4 of 6 (permalink) Old 03-20-2010, 09:16 PM
Forum Contributor
 
Join Date: Jan 2006
Country: United States
First Name: Bj
Posts: 23,786
       
Default

Hi Bill

It sounds like a user error thing, the thumbscrew needs to be very tight if you have the same error take the thumbscrew out and replace it a Allen or Hex head cap screw.


======

Quote:
Originally Posted by codgerbill View Post
I have a porter Cable 893PKR 2 1/4 Hp router with a plunge and fixed base. I am haveing a problem with the depth gauge. It is a round rod and the depth sitting thingy keeps comming loose and falling off. I think it should have had a flat spot to tighten on. I am wondering if others had the same problem and what have they done to solve the problem?



"It's fine to disagree with other members as long as you respect their opinions"

Marc Sommerfeld Tools ,Videos
http://www.youtube.com/channel/UCT-n...RWaEpMA/videos

Find all threads started by bobj3
http://www.routerforums.com/search.php?searchid=944097


bobj3 is offline  
post #5 of 6 (permalink) Old 03-21-2010, 12:49 PM
Registered User
 
Join Date: Jan 2010
Country: United States
First Name: Warren
Posts: 255
 
Default

I have a couple of those routers and they deph setting CAN get to be a PITA. Use your brass bars as much as you can. That helps. And the rest, unless there is something missing, is just something ya gotta "fiddle" with lotsa times.
Somebody on here will be able to be more helpful than I am and you may want to call a PC service center and ask them a few questions.
sourdough is offline  
post #6 of 6 (permalink) Old 03-25-2010, 09:50 AM
Registered User
 
Join Date: Mar 2010
First Name: Dave
Posts: 16
 
Default

Quote:
Originally Posted by codgerbill View Post
I have a porter Cable 893PKR 2 1/4 Hp router with a plunge and fixed base. I am haveing a problem with the depth gauge. It is a round rod and the depth sitting thingy keeps comming loose and falling off. I think it should have had a flat spot to tighten on. I am wondering if others had the same problem and what have they done to solve the problem?
I have the same 893 Combo....with the same problem. I just tighten the heck out of it and watch it very carefully, or it will plunge too deep.
DM
3thumbs is offline  
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Router Forums forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in











Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Mounting a plunge router George II Table-mounted Routing 8 01-03-2010 02:28 PM
MSI Router - Problem silegnav General Routing 2 12-29-2009 08:56 AM
Already Problems neuschu New Member Introductions 11 12-15-2009 08:01 AM
Router Purchase - Mastercraft 10A Plunge Router with Table skashyap General Routing 46 07-17-2009 07:54 PM
Fixed Base or Plunge Router tdsapp General Routing 11 06-13-2009 03:55 PM

Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome