Router Forums banner
1 - 4 of 4 Posts

·
Registered
Joined
·
17 Posts
Discussion Starter · #1 ·
i've just uncovered a black and decker router plane kit w/ a #443 1.25hp router, power plane # 45927, router bit sharpener # 52330 and a plane cutter sharpener # 63200.

can any one tell me about the bearings in this old boy? it fires up well, runs smooth, but on power down there seems to be a slight howel/vibration coming out of it.

this kit dates from mid-late 1960 i do believe. looking in great shape. dad was fanatic about that.

it has been sitting in it's metal bow [yes - bright orange] for the last 35 years. i've only just opened it up. i've powered on twice - no cutting yet. hearing the sounds on shut down i figured i would ask the experts!!!
 

·
Registered
Joined
·
17 Posts
Discussion Starter · #3 ·
thought about doing that, but i''m not sure how to proceed. i don't think things are too bad, have powered it a few more times and things seem to run a bit smoother. very aggrerssive beast i must say.

any suggestions on getting into it. i've removed the brushes and then 4 screwes on the housing tried pulling the top half of the housing, but it will not come off. it's free to move, but not pull off. do i need to free the spindle end as well?? and pull the whole armature with the top half. always thought motors were three maine pieces - two halves and the armature...

i need a "router mechanic" - not doing much more till i understand it better.

but what a nice machine. simple is the word. the micro adjust base seperates from the motor in a breeze - wing nut [just don't see 'em any more] tensioner. always wanter to mount one on my bench next to the radial arm. lots of room and would be a nice drop in.
 

·
Registered
Joined
·
17 Posts
Discussion Starter · #5 ·
well the local service center has told me the machine was dicontinued in 1978 so that's it. no longer supported and not able to get parts. the guy even laughed at getting brushes!

so me thinks it will become a part time user, or offer it up for sale. really a nice setup. i did locate the instruction sheets for the two sharperer attachments. they hook up to the router, you load a stone in the collet, set things to the bit and lightly grind. these have never been used, and the router itself has very low usage. what do you think about a little "mystery oil" onto the lower bearing - which i can see inside the collet nut? i'm sure things aren't worn out - just that it has been sitting in storage for years.

my guess is the upper shaft is of the bushing type bearing, the lower is most likely a sealed roller bearing - those things can go forever, right?

the machine doesn't scream while running, it's just at slowdown - the very tale end of things???
 

·
Registered
Joined
·
17 Posts
Discussion Starter · #7 ·
thanks guys - i'm going to live with the noise. my radial arm [ AMF Dewalt] is of the same vintage and does the same thing, only it shows up on power up some times. goes away as soon as a load is put on the blade. i figure that the quality is worth it all, i'll drive it into the ground - but do treat it like the real prize it is. i'm kickin' 60 and can remember my dad cutting stock on that saw - wouldn't trade it for the world!

did find a place for brushes though - http://www.graphitestore.com . they don't list the exact router but do list the router plane kit, so i'm going to measure 'em up and place an order just to have them.

thanks again and remember - measure twice
 
1 - 4 of 4 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.
Top