Router Forums banner
1 - 12 of 12 Posts

·
Registered
Joined
·
3 Posts
Discussion Starter · #1 ·
Craftsman fixed base router 120v 9.5 amps 25k

Hello folks, very nice to join up here. Got a question for yall. This ole router runs but will not come up to rpm. It'll even cut some but stalls out even taking an 1/8" off soft wood, brushes appear to be good. It's clean. It's got the soft start feature but no variable speed knob so, it should speed up.... but doesnt. Any ideas as Im at a loss. I'll prolly buy a replacement but I am the curious type and need to know what's happened here. Thanks for your time and input.
 

·
Registered
Joined
·
31,264 Posts
I would suspect speed control...
 
  • Like
Reactions: Herb Stoops

·
Registered
Joined
·
31,264 Posts
forgive my ignortardness sir however, I do have much alacrity, but... with no knob for speed control (off on switch only) how would i go about adjusting / fixing this?
you can't..
you might be able to bypass it and add an external speed controller..
 

·
Registered
Joined
·
8,956 Posts
Remember to hang onto the router good at start up if you direct wire, soft start will be gone.

I , myself would not wire around as I don't know that much about electricity. That board might have some sort of components on it that it needs to power up. After wiring around,Maybe clamp it in the vise and turn the switch on ,THEN STAND BACK EVERYONE,plug it in and see what happens.
If the lights go down and the breaker trips, just go buy a Bosch.
HErb
 

·
Registered
Joined
·
31,264 Posts
Remember to hang onto the router good at start up if you direct wire, soft start will be gone.

I , myself would not wire around as I don't know that much about electricity. That board might have some sort of components on it that it needs to power up. After wiring around,Maybe clamp it in the vise and turn the switch on ,THEN STAND BACK EVERYONE,plug it in and see what happens.
If the lights go down and the breaker trips, just go buy a Bosch.
HErb
me too...
 

·
Registered
Joined
·
1 Posts
Craftsman fixed base router 120v 9.5 amps 25k

Hello folks, very nice to join up here. Got a question for yall. This ole router runs but will not come up to rpm. It'll even cut some but stalls out even taking an 1/8" off soft wood, brushes appear to be good. It's clean. It's got the soft start feature but no variable speed knob so, it should speed up.... but doesnt. Any ideas as Im at a loss. I'll prolly buy a replacement but I am the curious type and need to know what's happened here. Thanks for your time and input.
ooooohhhh, good idea, thanks much.
Did you figure out how to do this? My router has same issue and I am looking for tips…

Thanks
 

·
Official Greeter
Joined
·
19,758 Posts
Welcome to the forum, @fascarync

If the suggestions did not fix the issue, I would take to a service centre or buy a newer router.
 
1 - 12 of 12 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.
Top