Router Forums banner

1 - 9 of 9 Posts

·
Registered
Joined
·
4 Posts
Discussion Starter #1
still in the box-help need some first time information on how to set up router in table, so confused. :'( will check back tomarrow>
 

·
Retired Moderator
Joined
·
5,688 Posts
The first order of business is to attach the router to the plate and then the plate to the table.

If you can be more specific I'm sure we can give even more assistance.

BTW.... Welcome to the Router Forum. Good folks found here always willing to lend a helping hand and enjoy a common hobby.
 

·
Registered
Joined
·
1,702 Posts
chach said:
still in the box-help need some first time information on how to set up router in table, so confused. :'( will check back tomarrow>
Welcome!

Yea I think we might need a bit more information to get you going.... lots of types of tables and routers out there.

I see you have an old farm house in need of molding so getting a router and table should help you out. My GGGrandfather settled in Dodge Co back in the 1850's. I still have relatives living there on orginal land.... and still farming/milking.

Ed
 

·
Registered
Joined
·
10,715 Posts
Hi chach, welcome to the forum. I don't want to sound like a copy cat, but we do need more info on what you have. Let us know, and the advice will flow.

Dave
the "Doctor"
 

·
Registered
Joined
·
195 Posts
Welcome aboard!!!
Good to have another HD man around from my favorite state in which to have fun.
Steveo
 

·
Registered
Joined
·
4 Posts
Discussion Starter #7
thanks for all the replies. i have a SKIL 1 3/4 H.P ROUTER mounted to a VERMONT AMERICA router table. 2 problems, cant seem to keep the router from loosening off the table, and is the router bit supose to have slight play in it. the bit moves side to side with about 1/16 inch of play. thanks . chach
 

·
Registered
Joined
·
387 Posts
loose router

chach said:
thanks for all the replies. i have a SKIL 1 3/4 H.P ROUTER mounted to a VERMONT AMERICA router table. 2 problems, cant seem to keep the router from loosening off the table, and is the router bit supose to have slight play in it. the bit moves side to side with about 1/16 inch of play. thanks . chach
Hi: from the info you gave, the router bit should have no side to side play.
When mounting the bit, the bit should not go all the way to the bottom of the collet, pull it up about 1/16" and tighten it up. You don't indicate how the router is mounted into the table. Is it held in by screwing the router
in from the table top? Or is the router clamped into the bottom of the table? I would suggest that you check the router bit when you mount it inthe router to see if the bit is loose or the collet moves sideways due to worn bearings. I would not run it with the play you indicate, it may not be safe. Hope this helps.. Welcome to the Forum Woodnut65
 

·
Registered
Joined
·
4 Posts
Discussion Starter #9
thanks, very helpful info. i will keep plugging in information and will try all suggestions
will let you know how i'm progressing.
 
1 - 9 of 9 Posts
Top